image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #14: Een nieuw millennium breekt aan! 1999-2000

Het waren veelgehoorde termen in de jaren '90: millennium-proof, millenniumwisseling en millenniumbug. Een gevoel van spanning maakte zich meester van bijna de hele wereld naarmate die jaren '90 versteken: we kwamen bijna aan het einde van een periode van 1000 jaar! En niet alleen spanning vanwege een historisch jaartal overheerste. Doemdenkers voorspelden dat door de zogenaamde ‘millenniumbug’ ook alles kapot zou gaan op 1 januari 2000. Maar zeg nou zelf, dat viel toch ontzettend mee?




Niemand wist aan het einde van 1999 wat er echt ging gebeuren. De ergste scenario's deden namelijk de ronde: liften zouden blijven hangen, kerncentrales slaan op hol, vliegtuigen vallen zomaar uit de lucht. En dit alles omdat computers de laatste twee nullen van 2000 zouden interpreteren als het jaar 1900 en daardoor volledig in de war zouden raken. De 'millenniumbug'.

Onzekerheid
Uit onzekerheid gingen mensen zelfs hamsteren. Zo vonden we het verhaal van Frank Slobbe, zelf een computerdeskundige, die helemaal geen risico nam en vluchtte naar Australië!



Millenniumbug
Om de verwachte millenniumproblemen te voorkomen, moesten overal ter wereld vele tienduizenden programma's gecontroleerd worden en werden veel systemen voorzien van versies van software waarvan bekend was dat ze "millenniumproof" waren.

Millennium-proof
Er is wereldwijd tussen de 600 en 1200 miljard gulden (!) uitgegeven om te voorkomen dat computers bij de overgang naar 2000 zouden vastlopen. De Nederlandse overheid en bedrijfsleven investeerden twintig miljard gulden in het millennium-proof maken van computers. 'Alle voorbereidingen waren noodzakelijk waren', wordt door sommigen ook nu nog steeds volgehouden.



  De speciale 'Onderweg naar 2000' katernen van het Limburgs Dagblad

Terugblik en blik op de toekomst

Naast massahysterie en doemscenario's, was er ook veel aandacht voor de afgelopen eeuw en millennium zelf en de 'blik op de 20e eeuw boeken' vlogen dan ook over de toonbank. Ook het Limburgs Dagblad pakte gedurende 1999 met uitgebreide katarnen uit en behandelde iedere maand een bepaald thema onder de noemer 'onderweg naar 2000'. De eerste Limburgse krant van 2000 was een speciale : de voor- en achterkant werd volledig in beslag genomen door Limburgers die hun verwachtingen voor de toekomst uitspraken (zie boven).



De Telegraaf deed een oudejaarsklus die - naar eigen zeggen - haar weerga niet kon. Een wel heel unieke krant (namelijk die van zowel vrijdag 31 december 1999 / zaterdag 1 januari 2000) werd huis aan huis bezorgd. Met vrij grootse nieuwskoppen op de voorpagina die eigenlijk alleen maar in die 'gekke' periode rond de Millenniumwisseling voorkwamen: Volgens toemalig minister-president Kok zou 'Zou Nederland toch echt blijven bestaan...'




Wat weet jij nog van al die de spanning, deze maand 16 jaar geleden?

 
 

Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten