Het was een lang en hard 'gevecht', maar op 4 november 2008 werd door de kiezers van de Verenigde Staten van Amerika dan toch eindelijk besloten: Barack Obama wordt de nieuwe president. En dat was best bijzonder. Nooit eerder behaalde een 'zwarte' politicus de nominatie voor de verkiezing tot president van Amerika.
De nacht begon nog erg spannend, met een voorsprong voor Obama's tegenstander McCain in meerdere staten. Die voorsprong werd echter in een aantal belangrijke gevallen omgebogen naar een achterstand, en vanaf dat moment won Obama de ene staat na de andere. Belangrijke staten als Pennsylvania, Ohio, Virginia en Florida gingen gedurende de nacht allemaal naar Obama. De bekende 'Yes We Can' campagne had zijn vruchten afgeworpen.
Reactie
De reactie van Obamafans was destijds uitzinnig; meer dan 1 miljoen (!) mensen kwamen in Chicago bij elkaar om de populaire Afro-Amerikaan te horen spreken. Ongekend in Amerika, als je bedenkt dat Obama een jaar eerder nog een 'outsider' was. De beelden van de overwinningstoespraak in het Grant Park in thuisstad Chicago zijn haast historisch geworden.
John McCain gaf in zijn speech toe dat hij fouten had gemaakt en hij bedankte zijn aanhangers voor hun steun. Ook gaf hij Obama zijn steun en mooi om te zien was dat hij - zeker gezien de felle strijd in de maanden daarvoor - zijn aanhangers opriep om ook Obama te steunen.
Hoop en 'change'
De overwinning gaf veel mensen hoop. De 'change', dat een van de kernwoorden in de campagne van Obama was geworden, zou nu eindelijk naar de Verenigde Staten zijn gekomen, zo hoopten velen. Na acht jaar Bush als president, schreeuwde velen om een nieuw tijdperk.
De inauguratie op de trappen van het Capitool, leidde tot ongekend enthousiasme en grote vreugdeuitbarstingen bij de naar schatting twee miljoen Amerikanen die de plechtigheid in Washington bijwoonden. 'Amerika ziet hoop' kopten de kranten die we bewaarden of 'Feest der Bevrijding' (Limburgs Dagblad). Sommige kranten gingen nog een stapje verder door Obama als zwarte Jezus op de voorpagina te plaatsen (zie De Pers). Iets dat wat vergezocht lijkt, maar echter wel het gevoel van een heel aantal Amerikanen treffend leek te verwoorden.
Weet jij nog waar je was toen de Verenigde Staten voor het eerst een zwarte president kregen? Wellicht dat onze kranten de herinneringen wat 'triggeren'. Alle kranten op een rijtje:
(klik voor een vergroting)