image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #37: Paus bezoekt Limburg


Paus Johannes Paulus II bracht van 11 tot en met 14 mei 1985 een bezoek aan Nederland, waaronder ook een dag aan Limburg. Het maakte deel uit van een langer bezoek waarin de paus ook België en Luxemburg bezocht. Het bezoek werd gekenmerkt door grote veiligheidsmaatregelen en de kille ontvangst die de paus van de Nederlandse bevolking ten deel viel.


Paus Johannes Paulus II was de eerste paus die een bezoek aan Nederland bracht sinds paus Leo IX dit in de elfde eeuw deed. Het was overigens het enige bezoek dat Paus Johannes Paulus II aan Nederland bracht.

'Niet welkom'
Nooit eerder waren bij een pausbezoek de straten zo leeg en tegelijkertijd de stenengooiers zo dichtbij. Voorafgaand aan het bezoek had Elseviers Magazine een enquête gehouden onder de Nederlandse bevolking. Daaruit bleek dat de paus slechts voor 3% van de Nederlandse katholieken welkom was. Sommigen beschreven het bezoek dan ook als 'een mislukking'. Kritische katholieken hadden zich voorafgaand aan het bezoek verenigd in de Acht-Mei-beweging, uit onvrede met de volgens hen regerende orthodoxe stroming in de Nederlandse Katholieke Kerk.



Limburg
Op 14 mei bracht de paus een bezoek aan Maastricht. Hier bezocht hij het graf van de heilige Servaas en ging hij - op het Vliegveld Beek andermaal voor in een Heilige Mis. De belangstelling die de ZUid-Limburgse bevolking toonde voor het bezoek van de paus aan Maastricht en Beek werd door een van de kranten die we bewaarden destijds beschreven als 'Zeker niet indrukwekkend, maar wel groter dan de toeloop gedurende de voorafgaande dagen in het westen en midden van Nederland'. 10.000 mensen waren op de been. De eucharistieviering op het vliegveld Beek, hoogtepunt op de vierde bezoekdag, werd volgens een schatting bijgewoond door een menigte van wel 60.000 mensen.





Kraakbeweging
Voorafgaand aan het bezoek waren er in Amsterdam posters opgehangen door de kraakbeweging, waarop de paus stond afgebeeld met een hakenkruis op zijn arm en een schietschijf op zijn hoofd. De posters beloofden een beloning van ƒ 15.000,- voor degene die de paus zou vermoorden. Toen aartsbisschop Simonis de paus waarschuwde dat er dergelijke posters waren opgehangen in Amsterdam, zei deze, verwijzend naar het bedrag dat op zijn hoofd was gezet: non è molto (dat is niet veel).


Was jij er bij toen de Paus Limburg bezocht? Of herinner jij je iets van de stemming die er heerste destijds? Laat het ons weten!


Bekijk hier alle kranten:














Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten