image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #28: De moord op Robert Kennedy



In juni van 1968, kleine vijf jaar na de beruchte moord op zijn broer, werd de Amerikaanse senator Robert F. Kennedy vermoord in in Los Angeles. Hij werd slechts 46 jaar. Acht schoten werden op hem afgevuurd, vlak na zijn waarschijnlijke verkiezingsoverwinning in de staat Californië. Miljoenen Amerikanen die via televisie de overwinningsverklaring van Robert volgden, waren live getuige van de moordaanslag.

Kennedy had zojuist de voorverkiezingen voor zijn Democratische kandidaatstelling in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1968 gewonnen in de staten Californië en South Dakota. Om ongeveer 00.10 uur plaatselijke tijd sprak hij een groep aanhangers toe in het Ambassador Hotel in Los Angeles.



De aanslag
Toen Robert Kennedy vlak na middernacht door de menigte naar de uitgang liep, schoot een omstander hem neer. Hij stierf later in het ziekenhuis. Sirhan Sirhan, een Palestijnse immigrant, werd gearresteerd en aangeklaagd voor de moord. Een moord die voor de derde keer in de jaren '60 - na eerder broer John F. Kennedy en in 1968 Martin Luther King - de wereld schokte.

Populair
Kennedy's vooruitzichten om de Democratische kandidaat te worden leken zeer gunstig, toen hij in een haastig geïmproviseerde campagne de overwinning behaalde in de belangrijke voorverkiezing van Californië, na eerdere overwinningen in Indiana, Nebraska en Zuid-Dakota. Al op het Democratische Partijcongres van 1964 was gebleken hoe populair hij was: hij kon zijn toespraak daar pas beginnen na een twintig minuten durende orkaan van gejuich, die hijzelf zag als een eerbetoon aan zijn in november 1963 vermoorde broer.


Samenzweringstheorieën
Net als bij de moord op zijn broer, heeft ook deze moord tal van vragen opgeroepen en onbeantwoord gelaten. Zo ontstonden er onder het Amerikaanse volk wederom veel complottheorieën, mede doordat er materiaal opdook, waarop CIA-agenten te zien waren die eerder bij het Varkensbaai-fiasco betrokken waren. Toen het Varkensbaai-fiasco plaatsvond, was Robert Kennedy minister van Justitie onder president Kennedy.

Sirhan Sirhan
Op 17 april 1969 stond Sirhan Sirhan terecht voor de moord en hij werd zes dagen later veroordeeld tot de doodstraf. Het hof zette deze straf in 1972 om in levenslang. In 2011 werd voorwaardelijke invrijheidstelling geweigerd. Sirhan zit tot op heden nog altijd gevangen.

Een van de allereerste kranten die we bewaarden, achteraf gezien een van de kranten die de aanleiding vormden voor een lange verzameling en ze zijn ondertussen tevens een van de meest historische kranten uit de verzameling geworden.

Maakte jij deze gebeurtenis nog bewust mee en zo ja - wat herinner jij je nog? Laat het ons hier of op Facebook, Twitter of Instagram weten! De bewaarde edities van het Limburgs Dagblad:














Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten