image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #29: 'We got him', Saddam Hussein opgepakt

Op  14 december 2003, maakte de Amerikaanse oud-bewindvoerder in Irak, Paul Bremer op een persconferentie in Bagdad de arrestatie van Saddam bekend. Bremers woorden werden historisch: „Ladies and gentlemen, we got him.” Of, met de minder legendarische kop van het Limburgs Dagblad te spreken, 'we hebben hem. Saddam Hussein was na een lange zoektocht gearresteerd en werd gevonden in een kelder in de buurt van de stad Tikrit.



Maandenlang weet de  aartsvijand nummer 1 van de Amerikaanse president Bush uit handen te blijven van de Amerikanen. Tot zijn schuilplaats door een familielid werd verraden. Saddam ziet er bij zijn arrestatie onverzorgd en verwilderd uit.

Tweede Golfoorlog
Het einde van de regeerperiode van Saddam Hussein komt in zicht wanneer een internationale coalitie bestaande uit troepen van onder andere de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in maart 2003 Irak aanviel. Want: 'Irak heeft massavernietigingswapens', zo oordeelde de coalitie. Saddam Hoesseins paleizen worden in puin geschoten en in korte tijd is zijn rol uitgespeeld. Hij verdwijnt, tot hij negen maanden later, op 13 december 2003, wordt gevonden.



'We got him'
Paul Bremer, die het nieuws op de persconferentie wereldkundig maakte, gaf tien jaar later (interview  NOS 2013) toe dat hij uren met twee tekstschrijvers had zitten schaven aan een tekst. De aankondiging van Saddams arrestatie mocht geen ruimte voor twijfel openlaten en het Iraakse verzet moest erdoor gedemotiveerd worden. Eindeloos werden er overrompelende soundbites uitgeprobeerd. Een tekstschrijver bedacht toen ‘We got him.’ Paul Bremer vond dat wel wat hebben. De drie woorden zouden daarna, ook in andere situaties en grote nieuws gebeurtenissen, nog vaak herhaald worden.


Wat herinner jij je nog van het moment dat 'We - correctie - they got him?'

(klik voor een vergroting)






Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten