image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #8: De ramp bij DSM

Het is vandaag exact 40 jaar geleden dat op het DSM terrein in Geleen een nafta-kraker explodeerde. Een enorme klap, die je tot in de verre omstreken kon horen. Gevolg? Een vuurzee een en grote ravage. Er vielen 14 doden, 109 mensen raakten zwaargewond.



Het was niet zoals vandaag zaterdag, maar een vrijdag toen op 7 november 1975 het enorme complex van de Staatsmijnen in Zuid-Limburg op z'n grondvesten trilde. Door een scheur in de installatie stromen op de vrijdag levensgevaarlijke explosieve gassen naar buiten.

'Angst voor ongelukken leek even geweken'
In 1973 werd in Limburg de laatste mijn gesloten. De Nederlandse Staatsmijnen (DSM) gingen verder als chemiebedrijf. De angst voor ongevallen verdween geleidelijk, tot 7 november 1975. Een zwaar ongeluk is op 7 november echter onvermijdelijk. Door de scheur in de installatie en de ontploffing, vliegt de ene na de andere opslagtank in brand. Brandweermannen richten waterstralen op de vlammen, maar het mag niet baten.  Dat ook in het chemiebedrijf de risico’s groot zijn, wordt met deze grote schok voor de mijnstreek pijnlijk duidelijk.



Toeval?
DSM wijt de explosie later aan toeval. "Aan een uitzonderlijke samenloop van omstandigheden. Van menselijk falen of verkeerd materiaalgebruik in de installatie was geen sprake." Deze conclusie trekt DSM in een intern onderzoeksrapport uit 1976. Direct na de ramp koppen de kranten die we bewaard hebben nog wat anders: 'Zag personeel ramp aankomen?' opent het Limburgs Dagblad op 10 november op de voorpagina en een dag later 'Rampzalig samengaan van menselijke fouten'.



Veel mensen zijn de gebeurtenis nooit vergeten. Heb jij nog herinneringen aan het moment dat je het nieuws hoorde... of hoorde je het nieuws (lees: de klap) wellicht letterlijk? Laat het ons weten en reageer!

TV Limburg
Geheel naar het idee van Waar Was Jij ging TV Limburg recent zelf de straat op. Nu het 40 jaar geleden is, vroeg een cameraploeg mensen in Brunssum wat zij zich herinnerden van de ramp bij DSM. Het item is binnenkort terug te zien.


 



 



Share this:

CONVERSATION

1 reacties:

  1. Op het moment van de explosie zat ik in Arnhem in mijn legerplaats. Die dag zouden we weekendverlof krijgen. Het bericht over de ramp kwam pas later bij ons binnendruppelen.

    BeantwoordenVerwijderen