image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #11: Staatsgreep in Moskou

Het kan wel gezien worden als het 'begin van het einde' voor de Sovjet-Unie. Of misschien juist het laatse duwtje. In augustus 1991 werd er door een groep leden van de regering van de Sovjet-Unie een poging gedaan om een staatsgreep te plegen en zo de macht van het land over te nemen van president Michail Gorbatsjov. Het begin van een belangrijk stukje geschiedenis met bijhorende historische kranten.



De leiders van de staatsgreep waren conservatieve leden van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie. Ze waren tegen het hervormingsprogramma van Gorbatsjov en tegen zijn nieuw voorstel voor een Unie van Soevereine Staten, die de macht van de centrale regering zou decentraliseren naar de deelrepublieken. Dat stond lijnrecht tegenover een korte maar effectieve campagne van burgerlijk verzet in Moskou.

Mislukt
Helaas voor de tegenstanders: de staatgreep mislukte binnen slechts twee dagen en Gorbatsjov bleef aan de macht. Toch destabiliseerde deze gebeurtenis de Sovjet-Unie en zorgde het mede voor de ondergang van de Communistische Partij en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Na de overgave van het Staatscomité van de Noodtoestand - beter bekend als de 'Bende van Acht' - beschouwden het hooggerechtshof van de RSFSR en president van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov hun acties als een poging tot staatsgreep.



Gevolg
Michail Gorbatsjov stapte op 24 augustus op als hoofd van de Communistische Partij. Een dag later verklaarde Boris Jeltsin dat al het bezit van de partij, inclusief het hoofdkwartier, scholen en hotels, zou worden genationaliseerd. Door de ontstane vrijheid, en het proces dat al langer in gang was gezet, verklaarden in de daaropvolgende maanden en weken alle republieken zich onafhankelijk van de Sovjet-Unie, in de meeste staten door middel van een referendum. Op 25 december kondigde Gorbatsjov zijn terugtreden als president van de Sovjet-Unie aan. En daarmee hield de Sovjet-Unie feitelijk op te bestaan.

Wat herinner jij je persoonlijk nog van de laatste maanden dat de Sovjet-Unie bestond? En waar was je? Laat het ons weten op deze website of op onze sociale media kanalen! De kranten kun je hier bekijken en lezen:









Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten