image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #10: Wolkbreuk Zuid-Limburg, Valkenburg 'rampgebied'

Het komt niet vaak voor dat een plaats in Zuid-Limburg van de ene op de andere dag tot rampgebied wordt benoemd. In Valkenburg en omgeving gebeurde dat op 7 augustus 1982 echter wel toen de hemel open barstte. Een hevige wolkbreuk richtte zware verwoestingen aan.



Vele miljoenen schade en een hoop menselijke leed waren het gevolg. Zaterdagmiddag rond vijf uur was er al flink wat regen gevallen, maar tussen zeven en negen 's avonds ontstond er een wolkbreuk in het gebied tussen Hulsberg, Kilmmen en Walem. Volgens kenners had de wolkbreuk een 'ongekende omvang'

'Alsof de Geul de berg afkwam'
Het Limburgs Dagblad (zie foto) omschreef de regionale ramp heel treffend op maandagochtend: 'Anderhalf uur lang stroomde via de Hekerbeekstraat een kolkende watermassa omlaag, waarbij een groot deel van de straat werd vernield. Lichtmasten werden omver gesleurd, verkeersborden uit de grond gerukt. Dweilen hielp niet, zandzakken voor de kelderopeningen evenmin. Alsof de Geul de berg afkwam, zo was het zaterdagavond in Valkenburg.'



Ravage
Valkenburg wordt omringd door zijn mooie heuvels, maar die zorgden op de bewuste zaterdagavond voor een ware ravage. Het neerkolkende water van de heuvels richtte zware verwoestingen aan. De Hekerbergerstraat in Valkenburg werd over tientallen meters verwoest. Gaten van meer dan een meter diep legden fundamenten van woningen bloot. En verschillende huizen vertoonden verzakkingsverschijnselen. Diverse huizen moesten worden gestut of worden ontruimd. Een deel van de autoweg Maastricht-Heerlen werd bedekt met een dikke modderlaag.

Het is alweer dik 33 jaar geleden, maar genoeg mensen in Zuid-Limburg die dit uitzonderlijk natuurgeweld niet vergeten zullen zijn. Wat weet jij nog van deze dag? Laat het ons hieronder weten of op een van de de sociale media!


Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten