Het werd groots aangekondigd en er werd veel over gepraat, maar uiteindelijk viel de laatste zonsverduistering van de 20e eeuw toch een klein beetje tegen. Zeker in Nederland overheerste bewolking en daardoor lichte teleurstelling.
Honderden miljoenen Europeanen en Aziaten aanschouwden op woensdag 11 augustus 1999 de zonsverduistering. Veelal in opgewonden feestelijke stemming zagen ze de zon even verdwijnen achter de maan. Die wierp zijn nachtelijke schaduw in snel tempo over een strook land die liep van Groot-Brittannië tot de oostkust van India.
Eclipsalarm!
In de weken voorafgaand aan de 'eclips' werd het onderwerp veel besproken. Iedereen kwam voor het eerst in aanraking met de 'eclipsbrilletjes'. En je raadt het al: die waren op! Opticiens, groothandels en het weerbureau Meteo Consult moesten ineens allemaal ”nee” verkopen aan mensen die een brilletje wilden hebben om hun ogen te beschermen. 'Eclipsalarm!' schreef de Telegraaf een aantal dagen van tevoren (zie krant). "Nederlandse oogartsen vrezen duizenden gevallen van eclipsblindheid door het gebrek aan speciale beschermingsbrillen." Meteo Consult verkocht in een aantal weken tijd 150.000 eclipsbrilletjes. De fabriek kon het niet meer leveren. Er was overigens niet alleen een tekort in Nederland, maar overal in Europa.
Teleurgesteld
In Nederland overheerste zoals gezegd helaas de bewolking, maar in een strook vanaf Zeeland, over het zuiden van Utrecht naar Arnhem, was de eclips goed te zien. Maximaal 143 seconden was er sprake van een totale zonsverduistering (eclips). In Nederland was een zonsverduistering te zien van circa 95 procent. In grote delen van het land benamen de wolken al het zicht op de zon. De teleurstelling overheerste daarom bij velen, omdat ook tijdens de maximale verduistering amper sprake was van schemering, iets waar iedereen op gehoopt had.
Toch historisch
De totale zonsverduistering van 11 augustus 1999 is - ondanks de nogal slechte weersomstandigheden in grote delen van Europa - door zeer veel mensen gezien. Bij degenen die wél een gedeelte van de eclips zagen, overheerste de bewondering over een bijzonder natuurverschijnsel. Voor velen was dit de eerste totale zonsverduistering die zij zagen ... en voor de meeste mensen zal het ook wel hierbij blijven. Zag jij 'm ook? En waar was je toen?
CONVERSATION
Abonneren op:
Reacties posten
(
Atom
)
Ik bevond me gelukkig in de bovengenoemde strook waar de eclips wel te zien was. Op het strand in Zeeland wel te verstaan. Het was niet super helder, zelfs eerder wat dunne sluierbewolking, waardoor we met zonnebril toch voorzichtig het verschijnsel konden bewonderen. Tijdens de verduistering zelf werd de lucht gevuld met een soort gelige mist.. Een bijzondere ervaring, maar het aangekondigde onvergetelijke spektakel bleef uit.
BeantwoordenVerwijderen