image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #2: Roda JC wint voor de eerste keer ooit Amstel Cup

De bekerwinst van Roda JC in 1997. Het was niet alleen een historisch moment voor iedere Roda-fan. Ook voor Limburgse begrippen en het aanzien van het regionale voetbal mag het als een belangrijk moment gezien worden.



Tussen 1975 en 2008 was Roda JC maar liefst zes maal bekerfinalist van Nederland. Met als absolute hoogtepunt dus het winnen van de Amstel Cup in 1997 (en later nog eens in 2000). In 1997, na een zinderende finale in de Rotterdamse Kuip, werd SC Heerenveen met een 4- 2 nederlaag teruggestuurd naar Friesland. De eerste bekerwinst kreeg nog een extra bijzonder karakter vanwege het haast vriendschappelijke karakter. Hoewel er door beide ploegen werd gestreden om de felbegeerde beker, was er een sfeer die ongewoon is in de Nederlandse stadions. Bij elkaar in het vak staan, fans die na de wedstrijd met sjaals van de tegenstanders naar huis gingen (vrijwillig geruild). Nee, Roda JC en SC Heerenveen leken niet bepaald rivalen.

Het was een van de laatste keren - zover wij ons herinneren - dat het Limburgs Dagblad een extra editie van de persen liet rollen. Deze werd onder andere 's avonds op de markt van Kerkrade verspreid. De voorpagina van de deze editie zie je hierboven.




Share this:

CONVERSATION

2 reacties:

  1. We waren op het communiefeest van een jongen in de straat. Er stond buiten een springkussen waar ik regelmatig vanaf sprong om te kijken of Roda al was begonnen. Gelukkig binnen via de TV kunnen volgen. Ik kan me nog doelpunten herinneren van Sibon, van der Luer en Ger Senden. 's avonds groot feest in Kerkrade op de markt! Daar waren we bij!! Mooi feest was dat! 3 jaar later in 2000 waren we er ook bij in de Kuip, toen we met 2-0 van NEC wonnen! 'T sjunste op d'r welt!' Rob van Opdorp

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Direct na de wedstrijd maakte ik met enkele van de kinderen plannen om ' s avonds naar Kerkrade te gaan.
    In de loop van de avond werd het daar alsmaar drukker en steeds meer terugkerende Roda fans, die de wedstrijd haaden bijgewoond, vulden de menigte aan.
    Steeds meer Heereveen sjaals werden echter ook zichtbaar.
    Ze bleken tijdens en na de wedstrijd geruild met Heerenveeen supporters.
    Een bijzonder fenomeen dat ik sindsdien nooit meer heb gezien in het voetbal.
    Niet alleen hulde voor de Roda spelers van destijds, maar ook voor de supporters. En zeker ook voor die van Heerenveen.

    Jo

    BeantwoordenVerwijderen