image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #3: Tornado raast over Ameland

Het item van deze week is een van de typische voorbeelden van een gebeurtenis die wellicht in de vergetelheid is geraakt, zeker indien je na 1970 bent geboren. Namelijk de tornado die over Camping Duinoord op Ameland raasde in 1972. De gevolgen waren catastrofaal. 





Een  windhoos is niet totaal uniek in ons land, naar schatting ontstaan er in Nederland zo'n 35 per jaar.  Hozen die de kracht van een tornado bereiken komen in Nederland echter weinig voor. En de tornado die over Ameland raasde had dan ook grote gevolgen. De tornado behoort nog steeds tot een van de opmerkelijkste in Europa. De getroffen camping veranderde in een ware rampplek.

Zo'n 100 caravans en tenthuisjes en 150 tenten werden volledig vernield. Maar nog veel erger: vier mensen werden gedood door het natuurgeweld (waaronder een jongen van 5 en een meisje van 18 ) en er vielen ongeveer honderd geworden. De krant maakte de dag daarna nog melding van twee doden.



Mensen zochten tussen de restanten naar hun goederen en de gewonden werden met ambulances afgevoerd. Minister Van Agt bezocht als plaatsvervangend minister van Binnenlandse Zaken de rampplek. Helikopters vlogen af en aan om de gewonden naar het Bonifatius Ziekenhuis in Leeuwarden te brengen.

De kranten tonen een weerbeeld dat we niet vaak gezien hebben in Nederland. Herinner jij je er nog iets van?




Share this:

CONVERSATION

1 reacties:

  1. Ik zat die zondagmiddag in de tuin in het zonnetje achter de boeken met een muziekje erbij. Een van de eerste casseterecorders: http://arsboom.com/gadgets/mijn-mobiele-gadgets-door-de-jaren-heen

    Peter ten Haaf
    - via Facebook

    BeantwoordenVerwijderen