image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #6: The Fight of the Century: Frazier tegen Ali

Op 8 maart 1971 vochten Joe Frazier en Muhammad Ali tegen elkaar. Beide boksers waren op dat moment ongeslagen. De kampioen, Joe Frazier, had 23 van zijn 26 gevechten op knock-out gewonnen; de uitdager, Ali, had 26 van zijn 31 gevechten op knock-out gewonnen. Het gevecht vond plaats in Madison Square Garden, New York. De hele wereld leek mee te kijken naar  wat de boeken inging als The Fight of the Century.'



Het eerste gevecht tussen Frazier en Ali kon rekenen op enorme media-aandacht. Beide vechters waren onderwerp van discussie in tal van bladen en tv-programma's. De boksers was elk 2,5 miljoen dollar toegezegd, toen een record voor een enkele wedstrijd. Zoals ook in onze Limburgse kranten te zien is, waren de krantenkoppen destijds ongekend wanneer je bedenkt dat het om 'slechts' een bokswedstrijd ging. 'Vannacht de rauwe werkelijkheid' en daarna 'TV kijkers op tijd op hun werk' en 'Joe Frazier is niet dood' (was hier dan sprake van?). Iedereen die deze dagen bewust heeft meegemaakt, weet dan ook wel dat het veel meer was dan een wedstrijd.

VS
Het gevecht werd symbolisch in de VS gehouden. Ali, publiek tegenstander van de Vietnamoorlog, was het symbool van iemand die tegen de gevestigde orde schopte. Frazier werd het symbool van conservatief Amerika.



De avond
Op de avond van het gevecht hing er volgens de kranten een theatrale sfeer in Madison Square Garden, met horden politiemannen die de toeschouwers in bedwang moesten houden, buitensporig uitgedoste fans en talloze beroemdheden: van Norman Mailer en Woody Allen tot Frank Sinatra, die voor Life foto's van het gevecht nam.  De legendarische ring announcer Don Dunphey en acteur en boksliefhebber Burt Lancaster deden verslag voor de miljoenen die het gevecht op TV bekeken.

Waar was jij?
Herinner jij het kijken van dit episch gevecht ook nog? Zat je 's nachts voor de televisie? Of sprak je erover de dag daarna op school of je werk? We horen graag de verhalen! De vier bewaarde kranten vind je hier op een rij:





Share this:

CONVERSATION

1 reacties:

  1. Ik weet nog goed toen mijn grote (bekende) ronde oranje Hema wekker ( met die 2 bellen bovenop) die nacht af liep om mij te waarschuwen om samen met mijn vader en broers "het gevecht aller tijden" te gaan bekijken.
    Het was nog fris zo vroeg in maart, dus de ochtendjassen aan.
    We waren vol bewondering voor de kwaliteiten van de schitterende bokser Cassius Clay alias Mohammed Ali, maar vonden het anderzijds fantastisch dat zijn brutale, uitdagende mond gesnoerd werd.
    Een nacht die ik me herinner als de dag (eh nacht) van gisteren....

    BeantwoordenVerwijderen