image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #17: Koudegolf en sneeuwstormen in 1979

De winter in Nederland was begin 1979 (en eind 1978) opmerkelijk streng. Een flink aantal koude perioden, waarvan de eerste eind november begon; de laatste pas in maart 1979. Ook opmerkelijk: de zeer spectaculaire sneeuwstormen, althans voor Nederlandse begrippen. De sneeuwstorm van 14 februari 1979 was zelfs de zwaarste sneeuwstorm van de 20e eeuw in Nederland.



Tussen 26 december '78 en 1 januari '79 was het goed raak: een sneeuwstorm met een opmerkelijke temperatuurgrens. Voor het sneeuwfront uit nog boven nul, terwijl het in een uur tijd ineens hard ging vriezen. Sneeuw drong tussen de vensters en de kozijnen door zodat er ook binnen sneeuw lag. Zelfs in auto's! Zo ook in Limburg. 'Een voor betrokkenen zeer onaangenaam bijverschijnsel van het winterweer deed zich in de nacht van oud op nieuw voor in een tiental plaatsen in Midden-Limburg', zo schreef het Limburgs Dagblad.

Vliegverkeer
Ook het vliegverkeer in Nederland had grote problemen. Zo konden vliegtuigen Schiphol een paar dagen lang niet meer bereiken en moesten uitwijken naar onder andere Düsseldorf.

'Nieuwjaarsstorm'
Op de tweede dag van 1979 ging het opnieuw 'flink los'. Na de relatieve rust op 1 januari, werd het op de eerste werkdag van het nieuwe jaar weer erg onstuimig. Een zware sneeuwstorm die in vrijwel het gehele land het verkeer maar ook het openbare leven lam legde. De nachten daarop volgend kenden zeer lage temperaturen door het aanwezige sneeuwdek. En niet alleen mensen hadden daar veel last van. 'Vogels lijden honger', kopte het Limburgs Dagblad groot op de voorpagina.




Februari: winter slaat opnieuw toe
Met name de sneeuwstorm van 14 februari 1979 zullen veel Nederlanders zich nog herinneren. De winterse storm op Valentijnsdag was de zwaarste sneeuwstorm van de 20e eeuw in Nederland. In Limburg was het bepaald niet lekker warm, maar het openbare leven in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe werd compleet lam gelegd en het leger moest eraan te pas komen om de weg vrij te maken! 'Siberische toestanden', zo schreven de kranten die we hebben bewaard.




Maakte jij deze winter bewust mee? En wat herinner je er nog van?

Hier alle kranten die we bewaarden op een rijtje (klik voor een vergroting)













Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten