image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #18: Aankondiging einde Vietnamoorlog

In januari 1973 rolde er goed nieuws van de persen: er kwam officieel een einde aan de Vietnamoorlog. Een zware en onmenselijke strijd tussen het op de Verenigde Staten georiënteerde Zuid-Vietnam en het op de Sovjet-Unie en China georiënteerde Noord-Vietnam drukte tussen 1955 tot 1975 zijn stempel op de 20e eeuw. Maar op woensdag 24 januari was in veel kranten - en dus ook ons Limburgs Dagblad - historisch nieuws te lezen: "De hele wereld verwacht dat president Nixon tijdens zijn televisietoespraak van morgenvroeg een akkoord over de vrede in Vietnam zal bekendmaken". En dat gebeurde. Eindelijk, het einde van een vreselijke oorlog leek nabij.


Op 27 januari 1973 werden de 'Parijse Akkoorden' ondertekend. Deze akkoorden bepaalden dat Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam door middel van vrije verkiezingen herenigd zouden worden en dat de Amerikaanse troepen binnen 60 dagen het land uit moesten. De eerste kranten die we daarvan bewaarden zijn van maandag 22 januari (toen nog met de voorzichtige maar groot gedrukte kop 'Akkoord op 3 februari?').

Begin van de Amerikaanse oorlog
Even terug naar het begin. Er ontstond in 1957 een oorlog in Zuid-Vietnam tussen de door Noord-Vietnam gesteunde Vietcong en het door de Verenigde Staten gesteunde Zuid-Vietnamese bewind. De Verenigde Staten steunden de dictator Ngô Đình Diệm van de Republiek Vietnam (Zuid-Vietnam), in de hoop een kapitalistisch Zuid-Vietnam te creëren.

Oorlog niet te winnen
Er werd door de Verenigde Staten een coalitie gevormd met Zuid-Korea, Thailand, Australië, Nieuw-Zeeland en de Filipijnen, om zo tegen het communistische Noord-Vietnam te strijden. Onder de regering-Kennedy (1961-1963) en -Johnson (1963-1968) werd de Amerikaanse hulp voortdurend opgevoerd, tot zich 543.400 Amerikaanse soldaten bevonden in Vietnam (in april 1969). De Zuid-Vietnamese en Amerikaanse troepen wisten de op het platteland zeer populaire Vietcong niet onder controle te krijgen.





Terugtrekking en 'vrede'

In 1968 besloot de regering-Nixon (1969-1974) onder druk van de publieke opinie tot geleidelijke terugtrekking van de Amerikaanse troepen. Een ondertekening volgde dus pas in 1973, waarna het Amerikaanse leger binnen zo'n twee maanden vertrokken moest zijn. Dat deed het leger dan ook snel, omdat het Congres in de Verenigde Staten de geldkraan had dichtgedraaid.

Gevolgen
De oorlog in Vietnam was volgens veel mensen geen succes voor de VS en eigenlijk was het ook geen succes voor Noord-Vietnam. Beide landen hadden hun zin niet gekregen en veel schade geleden. De kostte circa 2,5 miljoen Vietnamezen het leven en heeft grootscheepse schade toegebracht aan het land. Na de oorlog had het nieuwe Vietnam een grote staatsschuld aan China en de toenmalige Sovjet-Unie (nu Rusland). Die schuld wordt tot op de dag van vandaag afbetaald. Hoewel het aantal niet in verhouding staat met het aantal Vietnamese mensenlevens, waren ook voor de Verenigde Staten de gevolgen van de oorlog desastreus. 58.226 Amerikanen sneuvelden of raakten vermist. Amerikaanse oorlogsveteranen uit die oorlog kampen met fysieke en psychische problemen.

Herinner jij je nog dat je het goede nieuws hoorde? Deel je herinneringen onderaan deze pagina, of op onze social media! Hieronder vind je de drie volledige voorpagina's die we bewaarden (klik om ze te lezen).







Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten