image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #19: Gijzeling Achteruurjournaal NOS

Eind januari 2015, korte tijd na de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs, dringt een gewapende student het NOS-gebouw in Hilversum binnen. Hij gijzelt een medewerker, eist zendtijd en zegt 'een belangrijke boodschap voor het Nederlandse volk' te hebben. Zijn plan mislukt, maar het Achtuurjournaal wordt voor het eerst in de geschiedenis niet uitgezonden...



De paniek op sociale media slaat toe als het testbeeld op NPO 1 enkele minuten na 8 uur niet verdwijnt en wilde geruchten doen online de ronde. "Wat gebeurt er?" De 19-jarige man neemt ondertussen een NOS-medewerker, een bewaker, in gijzeling. Direct wordt het hele gebouw ontruimd en de politie ingeschakeld. De gegijzelde bewaker leidt de jongeman vervolgens naar een studio die leeg is. Studio 8 (van het Achtuurjournaal) bevindt zich namelijk een verdieping hoger.

Motief
Wat de man, later bekend als Tarik Z., nou precies wilde, is nooit helemaal duidelijk geworden. Tarik vertelde aan aan de bewaker: 'De dingen die gezegd gaan worden, dat zijn wel hele grote wereldzaken.' Hij wilde zendtijd omdat hij vond dat de omroep leugens verkondigde en wilde daarom het Nederlandse volk waarschuwen, zei hij later in de rechtbank.



Brief
Tijdens de gijzeling droeg de scheikundestudent een brief bij zich waarin hij schreef dat er medestanders klaarstonden voor een cyberaanval. En ... er zouden zware explosieven met radioactief materiaal verstopt zijn in het land. Of het nou met een korreltje zout genomen moest worden of niet, op betreffend moment werd alles uiterst serieus genomen.

Overmeestering en impact
Kort na acht uur werd de man door de politie overmeesterd. Hij droeg een luchtdruk pistool, zo werd later duidelijk. Paniek om niets? Toch niet helemaal. Het Achtuurjournaal ging immers voor het eerst niet door, NPO 1 was een uur uit de lucht en met de herinneringen van de aanslag op Charlie Hebdo op het netvlies, was het moment voor velen vrij beangstigend. Premier Rutte sprak dezelfde avond nog van een “bizarre en angstaanjagende gebeurtenis” en prees het alerte optreden van de beveiligers en de politie. “Het was knap te zien hoe een ieder zijn of haar kalmte heeft weten te bewaren”.


En waar was jij, toen het Achteruurjournaal voor het eerst ooit op zwart ging?

Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten