image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #22: Voetbaldrama Heizelstadion Brussel

Een van de grootste rampen in de voetbalgeschiedenis voltrok zich op 29 mei 1985. In het Heizelstadion in Brussel braken rellen uit, nog voordat de finale van de Europacup 1 van het seizoen 1984/1985 tussen Liverpool en Juventus zou beginnen. Die ontstonden toen Liverpoolsupporters het neutrale vak met fans bestormden dat met supporters van Juventus was gevuld. 39 mensen kwamen om het leven, ongeveer 400 raakten er gewond. Een zwarte dag, zo niet: dè zwartste dag, die het Europees voetbal ooit meemaakte.



Veel supporters hadden in de loop van de dag gedronken en er waren in Brussel al kleine rellen geweest. Deze bereikten hun hoogtepunt kort voor de start van de finale. De sfeer in het stadion was zeer grimmig, er waren overal rellen en de politie had de situatie met moeite onder controle. Er was in die periode geen enkele coördinatie op het terrein en de radio's waren niet compatibel.

Het ging helemaal verkeerd toen Italiaanse supporters de stomdronken Engelsen in het aangrenzende vak flink ophitsten, waardoor de politie een eerste charge moest uitvoeren op de scheiding tussen de twee vakken. De politie kwam echter met veel te weinig manschappen tussenbeide.

Drama
Voorafgaand aan de wedstrijd werd er onder andere vuurwerk afgestoken en raapten supporters stenen op die op de lager gelegen delen van het stadion lagen. Bij het naderen van de aftrap werd het stenen gooien heviger. Een groep fans van Liverpool stormde over de tribunes en brak uiteindelijk door het hekwerk dat hen van vak Z scheidde. In paniek, omdat ze geen kant uit konden, renden de supporters van Juventus naar de zijkant van het vak, waar ze probeerden om over de muur te klimmen om te ontsnappen.




Muur
Hoewel veel mensen wisten te ontkomen, kon de muur de enorme druk van de Italianen niet aan, waardoor deze omviel: veel supporters vielen naar beneden, anderen werden vertrapt in de menigte. Wie het veld probeerde op te rennen, werd door de politie teruggedreven. Het bleek uiteindelijk de muur te zijn die de meeste slachtoffers maakte: 39 mensen overleden en honderden raakten gewond. Onder de dodelijke slachtoffers waren 32 Italianen, vier Belgen, twee Fransen en een Noord-Ier.

Hulp
Hulpverleners die slachtoffers reanimeerden, werden zelf bekogeld door Engelse hooligans. Lichamen werden weggedragen op delen van het hekwerk en buiten op hopen gelegd, waar ze met grote voetbalvlaggen werden afgedekt. Een vreselijk beeld.

Nieuwe rellen
De helikopters waarmee de politie en hulpdiensten kwamen aanzetten bliezen de vlaggen echter weg en de situatie werd steeds chaotischer. Uit wraak voor de gebeurtenissen die zich in vak Z hadden afgespeeld, ontstonden rellen aan de kant waar de supporters van Juventus zaten. Zij baanden zich een weg omlaag en probeerden de andere kant te bereiken, maar dit werd door de politie tegengehouden.




WedstrijdEen 'droomfinale' had het moeten worden, zo schreven ook de kranten die we bewaarden, maar het liep allemaal andera. De wedstrijd zelf was uiteraard al snel van ondergeschikt belang... maar ging toch van start! Met name, omdat men dacht dat de situatie anders nog verder zou escaleren.

De aanvoerders van beide teams spraken met het publiek en riepen hen op tot kalmte. Wellicht realiseerden veel spelers zich op dat moment nog niet de omvang van de ramp en de vele slachtoffers. Juventus won overigens met 1–0 door een penalty gescoord door Michel Platini. De Juventus-spelers vierden feest op het veld, maar een ereronde? Die werd niet gelopen. De beker werd in de kleedkamer uitgereikt.

Wat weet jij nog van deze vreselijke 'voetbal-ramp'? Bekijk hier alle volledige (voor)pagina's op een rijtje:









Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten