image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #23: Demonstratie in Amsterdam tegen plaatsing kernwapens

Op zaterdag 21 november demonstreren er in Amsterdam 420.000 mensen tegen de stationering van nieuwe kernwapens. Dit was de grootste demonstratie tot dan toe in Nederland. Ondanks het massale protest, werd de demonstratie gekenmerkt door zijn vredigheid.



Tijdens de wapenwedloop in de Koude Oorlog wilden de Verenigde Staten ter verdediging tegen de Sovjet Unie kernwapens plaatsen in West-Europa. Dat zagen veel Europeanen niet zitten.

'Komitee Kruisraketten Nee'
Op 21 november 1981 kwamen dus ongeveer 420.000 mensen bij elkaar in Amsterdam om te protesteren tegen de plaatsing van de kernwapens in Woensdracht. Naar aanleiding van deze demonstratie werd in 1982 het Komitee Kruisraketten Nee (KKN) opgericht. De KKN organiseerde in 1983 de grootste demonstratie in Nederland ooit gehouden. Bij deze demonstratie kwamen op het Malieveld in Den Haag ongeveer 550.000 mensen bij elkaar. Er werd later officieel verklaard dat er door de Nederlandse regering nooit Amerikaanse kernwapens zijn geplaatst.





Zwijgend, lachend en zingend

We bewaarden de kranten van het bijzondere protest in Amsterdam in 1981. Het Limburgs Dagblad schreef op maandag 23 november: 'Wild was de massale demonstratie tegen kerwapens in Amsterdam niet. Honderdduizenden mensen manifesteerden vreedzaam. Zwijgend en lachend, zingend en scanderend, klappend in de handen en zwaaiend met bloemen, spandoeken en maskerades dragend. Een pacifistisch evenement, imponerend door zijn grootte en vredigheid.'

Herinner jij het je nog? Bekijk hier de twee pagina's in hun geheel (klik voor een vergroting).

 

Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten