image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #25: Princes Juliana overleden

Afgelopen weekend was het precies 12 jaar geleden dat de Koninklijke familie afscheid moest nemen van Prinses Juliana. Ze overleed op zaterdag 20 maart 2004 aan de gevolgen van longontsteking, gecombineerd met algehele verzwakking van het gestel. Zij ging heen op 94-jarige leeftijd op Paleis Soestdijk. Een geliefde oud-vorstin was niet meer.



De eerste bloemen werden zaterdagochtend - al snel na het bekend worden van het overlijden van prinses Juliana - aan het paleishek bevestigd

Geliefd
Juliana was van 1948 tot 1980 een zeer geliefde koningin van ons land. Bij haar inhuldiging in de Nieuwe Kerk te Amsterdam zei ze: 'Wie ben ik, dat ik dit doen mag'. In 1980 maakte Juliana bekend dat "haar krachten afnamen". Haar oudste dochter Beatrix volgde haar in dat jaar op.

Rustige oude dag
Na haar aftreden in 1980 heeft ze een rustige oude dag. In de jaren '90 verschijnt ze steeds minder in de openbaarheid. Prins Bernhard maakte in 2001 bekend dat ze haar geheugen praktisch volkomen kwijt was.

Uitvaart
Op uitdrukkelijk verzoek van Juliana zelf stond de kleur wit centraal in een groot gedeelte van haar uitvaart. Prinses Christina zong het lied It's a gift to be simple. Onder de klanken van Morgenstimmung van Edvard Grieg daalde de kist met het stoffelijk overschot de trappen af naar de laatste rustplaats.




Dubbel
Voor de leden van de koninklijke familie was de dag van het overlijden van Juliana een dag van dubbele gevoelens. Zij rouwden om de dood van oud-koningin Juliana, maar tevens was er vreugde over de geboorte van het tweede kind van prins Constantijn en princes Laurentien.

Licht en hoop
Ondanks de droevenis overheerstte in de kranten met name mooie herinneringen, waaraan via een heel katern aandacht werd geschonken. Ze werd betiteld als 'Moeder van het volk' en de uitvaart werd omschreven als 'Een rouwfeest van licht en hoop'. Rauw, maar niet grauw.




Weet jij nog waar je was toen deze gelieve oud-vorstin van Nederland overleed?









Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten