image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #24: Roda en Fortuna (bijna) gefuseerd


Begin 2009 leek het er dan echt van te komen: Roda JC en Fortuna Sittard zouden fuseren! Een nieuwe club (Sporting Limburg) zou spoedig het daglicht gaan zien. Daar waren veel fans niet zo blij mee. 'Een dolksteek in onze rug', zo was het oordeel van sommige trouwe fans. Bedreigingen aan het adres van bestuurders volgden elkaar in een rap tempo op en ook de confrontatie van boze fans met de ME was geen uitzondering die maanden. Maar het moest en zou doorgaan. Alles leek in kannen en kruiken, het logo lag klaar, maar ... de fusie werd op 8 april 2009 - op het allerlaatste nippertje - alsnog afgeblazen.

Na een aantal mislukte pogingen pleitte de Limburgse gouverneur Léon Frissen in 2008 voor een fusie tussen Roda JC, MVV Maastricht en Fortuna Sittard. Op 3 februari 2009 werd na maanden overleg en een advies van de stuurgroep 'Topvoetbal in Limburg' bekendgemaakt dat de bestuurders van Fortuna Sittard en Roda JC overeenkwamen dat de twee clubs met ingang van het seizoen 2009-2010 zouden fuseren tot Sporting Limburg. Dit onder hevig protest van de aanhang van beide clubs.




Sporting Limburg
De fusieclub, die naar de naam Sporting Limburg moest gaan luisteren, zou in het Parkstad Limburg Stadion gaan spelen. Op woensdagavond 1 april kwam er een akkoord tussen beide clubs. De kleur van het thuistenue was geel, omdat die kleur ook in de shirts van Roda JC en Fortuna Sittard voorkomt en op de Limburgse vlag staat. Het moest 'Het Heerenveen van het Zuiden' worden.

Waarom?
De financiële problemen bij een aantal Zuid-Limburgse clubs leidde bij de KNVB tot het idee om de mogelijkheid te onderzoeken om Fortuna Sittard, MVV en Roda JC te laten fuseren tot één grote kapitaalkrachtigere voetbalclub, die structureel in de subtop van de Eredivisie zou kunnen meedraaien. Al snel kreeg deze fusieclub de werktitel 'FC Limburg'. Achterliggende gedachte was dat een fusieclub interessanter zou zijn voor internationale bedrijven en instellingen dan de drie voormalige Zuid-Limburgse profclubs.




Boos
Fanatieke supporters van de clubs uitten hun ongenoegen. Fansite Fortunahome.com riep de supporters destijds op om hun onvrede te laten blijken 'bij de bestuurders, de beslissingmakers, bij de provincie, bij de media en bij de zakelijke mensen die bewust hebben gekozen om onze club kapot te maken.' Een dolksteek in de rug. Zo voelde het besluit van Roda JC en Fortuna Sittard om te fuseren, aldus voorzitter Richard Coenen van de supportersvereniging van Fortuna. 'We zijn zeer teneergeslagen', zei hij in het voorjaar van 2009.

Grimmige sfeer
Bij alleen 'boos' zou het niet blijven. Al in 2008, nog maanden voor het akkoord, was de sfeer af en toe grimmig. De krantenkoppen waren duidelijk: 'Harde kern Fortuna zoekt confrontatie met Roda JC-aanhang', 'vernielingen stadion Fortuna en huis topman' en 'voorzitter en directeur Roda JC bedreigd', 'Roda JC voorzitter stapt per direct op'. Het Limburgse profvoetal leek in rep en roer.




'Opluchting'
Maar supporters van beide clubs konden 8 april weer opgelucht adem halen. De eerdere akkoord bleek uiteindelijk niet veel waard. Een week na de fusie besloot de Provincie Limburg om Sporting Limburg niet financieel te steunen. Een dag na dit besluit, trok de Stichting Roda JC haar steun voor Sporting Limburg in.

Wat weet jij nog van deze roerige dagen in voetballand? Bekijk de kranten en reageer!













Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten