image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #31: de moord op Pim Fortuyn

In het voorjaar van 2002 ging er een schok door Nederland. Negen dagen voordat de parlementsverkiezingenverkiezingen zouden plaatsvinden, werd een van de hoofdrolspelers vermoord. Pim Fortuyn, die binnen no-time mateloos populair was geworden (een grote zege werd voorspeld) werd op 6 mei doodgeschoten door Volkert van der Graaf. Dat is vandaag precies 14 jaar geleden.


Het land was verbijsterd. Ruim een half jaar na 9/11 leek er veel veranderd in de wereld. Maar de moord op een politicus? Dat hadden we niet eerder gezien in Nederland (en ook het buitenland was verbijsterd).



Moord op het mediapark

De moord vond plaats kort nadat Fortuyn studio van Radio 3FM op het Media Park in Hilversum verliet aan het begin van de avond. Daar had hij kort vantevoren interviews namens zijn partij LPF gegeven. De laatste persoon die hem interviewde was Filemon Wesselink, die op dat moment stage liep bij 3FM. Fortuyn werd op weg naar zijn auto neergeschoten. Ooggetuigen waren onder anderen Fortuyns gelegenheidschauffeur en kandidaat-Tweede Kamerlid Hans Smolders, een woordvoerder van de LPF, en radiopresentatoren Ruud de Wild en Jeroen Kijk in de Vegte. Reanimatie mocht niet meer baten; Fortuyn overleed kort na de aanslag. Hij werd 54 jaar oud. Als motief voor de moord verklaarde moordenaar Van der Graaf later dat hij Pim Fortuyn zag als een gevaar voor de zwakkeren in de maatschappij.

Rellen
De moord op Pim Fortuyn leidde in Nederland tot geschokte reacties en geweld. Onder meer in Den Haag braken rellen uit, waarbij een auto in de parkeergarage onder het Plein (bij het Binnenhof) in brand werd gestoken. Ook buitenlandse media besteedden veel aandacht aan de moord.



Kennedy en demonisering
'Mijn moeder heeft altijd een soort Kennedy-achtig idee van mij gehad', zei Fortuyn zelf ooit eens. 'Toen ze nog leefde, was ze altijd bang dat ik overhoop zou worden geschoten. ' In zijn Rotterdamse werkkamer hing, naast Joop den Uyl, een foto van John F. Kennedy. In Nederland kwam na de moord op Fortuyn nog even een discussie op gang over de invloed op het klimaat van de verkiezingsstrijd van de 'demonisering', zoals Fortuyn dat noemde. Fortuyn refereerde in interviews aan deze door hem ervaren demonisering.



BegrafenisPim Fortuyn werd op 10 mei begraven op de begraafplaats Westerveld te Driehuis, in de provincie Noord-Holland. Op 20 juli werd zijn lichaam herbegraven in Provesano in Italië, waar hij een vakantiehuis bezat.

Wat herinner jij je nog van de moord op Pim Fortuyn? De kranten die wij bewaarden:













Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten