image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #42: Gijzeling Israëlische atleten tijdens Olympische Spelen München

De Olympische Spelen van 1972 in München werden opgeschrikt door een vreselijk bloedbad: Elf atleten en officials van de Israëlische ploeg werden in de nacht van 4 op 5 september gegijzeld in hun appartement in het olympisch dorp door leden van de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September. Uiteindelijk vonden alle elf de Israëliërs en een Duitse politieman de dood. Het competitieprogramma van de Spelen werd direct daarna opgeschort; dit was voor het eerst in de geschiedenis van de moderne Olympische Spelen.


De terroristen maakten zich bekend als leden van de Zwarte September beweging, een Palestijnse splintergroepering. De terroristen eisten de vrijlating van 234 Arabische en Duitse gevangenen, waaronder enkele RAF-leden. Daarnaast wilden ze een vliegtuig en een vrije aftocht in ruil voor de vrijlating van de atleten. De Duitse politie was totaal niet voorbereid op een dergelijke actie.

Mislukte reddingsactiesOnderhandelen met de terroristen was uiteraard niet aan de orde. Pogingen om de atleten te redden, mislukten: vijf van de acht gijzelnemers vonden overigens ook de dood. Op het vliegveld stonden vijf scherpschutters klaar. Te laat bleek dat er niet vijf maar acht terroristen waren.Tussen de politie en de terroristen ontstond een vuurgevecht waarbij alle gijzelaars en vijf terroristen gedood werden.



Tot op de dag van vandaag is het onduidelijk hoeveel gijzelaars door de Duitse politie neergeschoten zijn en hoeveel door de terroristen. Het onderzoek en de identificatie van de doden werden bemoeilijkt omdat een terrorist op het laatste moment een handgranaat in een van de helicopters had kunnen gooien. De drie gijzelnemers die het bloedbad overleefden werden later door Duitsland vrijgelaten, na de kaping van een vliegtuig van Lufthansa.




'The Games must go on'
Ondanks het drama gingen de Spelen door, ‘the Games must go on’, zoals IOC-voorzitter Avery Brundage het uidrukte. De Israelische sportploeg keerde terug naar huis met de elf doden. Enkele individuele atleten uit Nederland, Noorwegen en de Filipijnen besloten eveneens de Spelen te verlaten. De vrolijkheid en vredigheid die de Spelen tot dan toe wel degelijk gekenmerkt hadden, waren voorgoed verdwenen.

Wraakacties
Op het bloedbad volgde een reeks van Israëlische wraakacties, waarbij twee van de drie ontsnapte gijzelnemers gedood werden. Anno 2016 is de achtste en laatste overlevende gijzelnemer Jamal Al-Gashey nog altijd in leven.







Terrorisme voor de eerste keer 'dichtbij'

Omdat de terroristische daad tijdens de Olympsiche Spelen plaatsvond, kan dit gezien worden als eerste keer dat mensen wereldwijd aan de buis gekluisterd zaten om een terroristische aanslag te volgen. Het terroristische gevaar kwam bij wijze van spreken zo de huiskamer binnen. Ook was men getroffen door het feit dat een symbool van vrede en broederschap bezoedeld werd.

Wat herinner jij je van deze 'grillige' Spelen? Bekijk alle kranten en reageer!








Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten