image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #41: succesvolste Olympische Spelen voor Nederland ooit

De hoofden van alle Nederlandse sporters die een medaille wonnen pasten haast niet meer op de voorpagina's in de zomer van 2000. Vijventwintig medailles! Dat was de balans die aan het einde van de Olympische Spelen in 2000 in Sydney werd opgemaakt. Een historisch hoog aantal, dat tot op heden niet meer overtroffen is.



Het resultaat leverde Nederland een achtste plaats op in de medaillespiegel,het beste Nederlandse totaalresultaat op de Olympische Spelen ooit.

Twaalf keer goud
Twintig medailles halen. Dat was de opdracht die het Nederlands Olympisch team aanvankelijk had meegekregen naar de start van de Olympische Spelen van Sydney. Maar het werden er dus nog meer, waarvan twaalf keer goud.



Hoofdrollen
Een hoofdrol was er voor Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn en Leontien Zijlaard-Van Moorsel. Dit drietal was samen goed voor acht gouden plakken!  Van den Hoogenband gaf zijn twee gouden medailles op de 100 en 200 meter vrije slag extra glans met twee wereldrecords. De Bruijn overtrof Van den Hoogenband met haar eerste plaats op de 50 meter vrije slag, 100 meter vrije slag en 100 meter vlinderslag en drie wereldrecords.

Huizinga en de hockeyheren
Mark Huizinga trad in de voetsporen van Anton Geesink en Wim Ruska door als derde Nederlandse judoka ooit goud te winnen. Vier van zijn vijf partijen, waaronder de finale tegen de Braziliaan Honorato, won hij met (voor de kenners onder ons) een ippon.



Hockey en 'paarden van goud'
Het doek leek te zijn gevallen voor de hockeymannen. Groot-Brittanniƫ stak Nederland echter de helpende hand toe door van Duitsland te winnen. Achtereenvolgens Australiƫ in de halve finale en Zuid-Korea in de finale werden verslagen. Beide keren gebeurde dat na strafballen. De spelen waren nog niet ten einde, dus Nederland ging door met de zogenaamde 'goldrush'. Op de laatste dagen van de Spelen in Sydney stuwden Anky van Grunsven en Jeroen Dubbeldam Nederland naar een ongeƫvenaard aantal van twaalf gouden medailles.

Wat een winnaars, wat een emotie, wat een trots!

Wat herinner jij je nog van de Spelen 16 jaar geleden? Bekijk de vele kranten die we bewaarden en laat het ons weten!




























Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten