image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #40: Jan Janssen wint Tour de France

Afglopen decenia wist Nederland wel aardige wielrenners voort te brengen, maar echt dicht bij een Tourwinst zijn we nooit gekomen. Hoe anders was dat in '60 jaren, toen Jan Janssen geschiedenis schreef door als eerste Nederlander de Tour de France te winnen.


'Een complete renner', zo noemde collegawielrenner Eddy Merckx de Nederlander twee jaar daarvoor al eens. 'Hij kan de Tour winnen.' En zo geschiedde. Na in 1966 al de tweede plek in de Tour te veroveren en in 1967 de Ronde van Spanje op zijn naam te schrijven.

Secondewerk
Overigens wijst niets in 1968 er op dat Janssen de 55e editie van de Tour gaat winnen. Op de slotdag staat hij slechts derde in het klassement, op 16 seconden achterstand van de Belgische geletruidrager Herman van Springel. Maar in de afsluitende tijdrit naar de wielerbaan van Vincennes in Parijs buigt Janssen de achterstand om in een voorsprong van 38 seconden. Van Springel redt het niet en moet genoegen nemen met de tweede plaats in het eindklassement. Huilend neemt Janssen de huldiging door supporters in ontvangst en krijgt het geel om de schouders.

'Ik heb de Tour gewonnen'
Nadat hij zijn vrouw en vierjarig dochtertje in de grote menigte had gevonden en hen omarmde, riep Jan het uit 'Kindje, ik heb de Tour gewonnen!'



Carrière
Jan Janssen was van 1962 tot 1973 actief als wielrenner. Hij start acht keer in de Tour en haalt alleen de eerste keer de finish niet. In totaal wint hij zeven etappes en draagt hij twee dagen de gele trui en drie maal de groene trui.

Fietsfabriek
En toen? Als Janssen in 1972 stopt met zijn wielercarrière, begint hij een fietsenfabriek. De merknaam mag niet heel verrassend genoemd worden: 'Jan Janssen'.

Waar was jij toen de eerste Nederlander ooit, een Tourtitel op zijn naam schreef?
Bekijk de kranten en laat het ons weten!














Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten