image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #39: warmste zomer in 100 jaar (2003)

In de tweede helft van 2003 maakten we een zomer mee die wel tot de warmste sinds het begin van de metingen in 1706 gerekend kan worden. Ook Europees gezien een van de heetste Europese zomers ooit. Voor de liefhebbers van zon en warmte was het een prachtige zomer, maar er waren ook mindere kanten aan het zomerweer. Zo brak bij Wilnis een dijk vanwege de droogte en naar schatting vonden in geheel Europa 70.000 mensen de dood als gevolg van de hitte.



De zomer van 2003 zorgde voor een gezondheidscrisis in bepaalde landen. Door de extreme hitte vielen er in Nederland tussen de 1400 en 2200 doden.





Temperaturen
Het zwaartepunt van de hittegolf lag in het begin van augustus. De eerste twee weken van augustus leverden een uitzonderlijk lange officiële hittegolf op. De hoogste officiële temperatuur werd op 7 augustus in Arcen (Noord-Limburg) gemeten: met 37,8 °C zat men slechts 0,8 ° onder het landelijk record (sinds 1706), slechts tweemaal in het verleden was de temperatuur in Nederland hoger geweest.



Gevolgen 
Het water in de rivieren kwam extreem laag te staan door de hitte. Dit had grote gevolgen. Niet alleen voor de landbouw, ook de electriciteitsvoorziening kwam in grote problemen.



EuropaDe zomer van 2003 was in Europa de warmste in zeker 500 jaar! Ook de zomers van 1947, 1976 en 1994 waren in verschillende Europese landen bijzonder warm, maar staan in de 'schaduw' bij de extreme temperaturen die in 2003 zijn gemeten. In Zuid-Europa kostte de hitte aan vele duizenden mensen het leven. Op veel plaatsen is enorme schade aangericht door bosbranden.

Waar was jij tijdens de heetste zomer in een eeuw tijd? Bekijk alle kranten en laat het ons weten!


















Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten