image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #38: Nederland wint EK voetbal

We hebben het maar ooit één keer meegemaakt dat het Nederlands voetbalelftal een eindtoernooi op zijn naam schreef, maar in 1988 was het toch echt raak: Nederland pakte (in West-Duitsland notabene) de titell! Het Europees kampioenschap van 1988 zal voor altijd een hoogtepunt blijven in de Nederlandse voetbalhistorie.

De halve finale tussen Nederland en West-Duitsland was al legendarisch. Voor de Nederlanders was dit immers een beladen wedstrijd. Ze hadden namelijk in 1974 van West-Duitsland verloren in de finale van het WK, het ‘nationale trauma’. Nederland genas van het trauma en won met 2-1.

Al feest vòòr de finale
Er werd feestgevierd alsof de finale van het EK al gewonnen was, zo laten de kranten ook zien. De echte finale tegen de Sovjet-Unie moest echter nog gespeeld worden. Het Limburgs Dagblad opende de ochtend na de halve finale als volgt: 'Onbekenden omhelsden elkaar op straat en wensten elkaar proficiat. Fanfares in Limburgse dorpen  maakten zich gereed om uit te trekken. Honderden Vrijthof-gangers sjoenkelden in polonaise, duizenden mensen in Limburg belden elkaar alsof het oud-op-nieuw was en automobilisten claxoneerden hun accu's leeg. Intense vreugde, blijdschap en plezier.'

Finale

Nederland bereikte voor de eerste keer ooit de finale van een EK en nam het op tegen de Sovjet-Unie, dat het EK al eens won in 1960. In de groepsfase hadden Nederland en de Sovjet-Unie elkaar ook al getroffen. De Oost-Europeanen wonnen toen tegen de verhouding in met 1-0. In de finale trok Oranje aan het langste eind. Na een doelpunt van Ruud Gullit volgde het doelpunt van Marco van Basten, dat iedereen, ook die het niet meemaakte destijds, nog altijd kan dromen. Het werd het 2-0.

Huldiging
Opnieuw was de feestvreugde enorm. Na terugkomst in Nederland, volgde de legendarische grachtentocht door Amsterdam. Veel mensen klommen op woonboten. Een half miljoen mensen (veel meer dan verwacht) namen deel aan de nationale huldiging en juichden hun helden toe in Amsterdam. 'Holland Omarmt zijn helden'.

Ach landen
Het EK 1988 werd tussen 10 juni en 25 juni gespeeld in de Bondsrepubliek Duitsland. Het was overigens pas de achtste editie van het Europees kampioenschap. Aan het eindtoernooi deden destijds maar acht landen mee, de eerste fase telde dus ook maar twee poules.

Opmerkelijk
Dit Europees kampioenschap kende voor een groot toernooi enkele zeldzame statistieken: zo werd er gedurende het toernooi geen enkele speler van het veld gestuurd, was er voor geen enkele wedstrijd in de knock-outfase een verlenging of een strafschoppenserie nodig en werd er in elke wedstrijd minimaal één keer gescoord.

Waar was jij toen Oranje Europees Kampioen werd? Bekijk alle kranten en reageer!