image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #46: Winkelcentrum 't Loon in Heerlen op instorten

Op 1 december 2011 werd winkelcentrum ´t Loon in Heerlen voor onbepaalde tijd gesloten wegens instortingsgevaar. De bodem onder het winkelcentrum bleek omlaag te zakken. Behoorlijk schrikken voor de regio. Ansgtige uurtjes voor de nabije bewoners. En een regelrechte ramp voor de lokale winkeliers ter plekke.



De Limburgse kranten die we bewaarden, hieronder te zien, meldden dat de verzakking veroorzaakt zou zijn door een “ondergrondse holte”. Zou het mijnverleden van decenia geleden op een onverwachte manier zijn stempel gaan drukken op het gebied? Ook werd de mogelijkheid geopperd dat de oorzaak ondieper lag, op 30 tot 55 meter in kalksteenlagen uit het Krijt. Verder onderzoek in november 2012 verklaarde dat de oorzaak inderdaad lag bij de mijnbouw in het verleden. Omdat na de sluiting van de mijn een ondiepe mijngang, dicht onder de overgang van carboon naar dekterrein, niet geheel was opgevuld, was in de loop der tijd de draagkracht van de ondergrond van het gebouw aangetast.

De gebeurtenissen
Het begon op 12 oktober 2011, toen werd bericht dat de ondergrondse parkeerplaats gestut moest worden vanwege een waargenomen verzakking. De grond zou in beweging zijn en druk veroorzaken op de steunpilaren van de garage, welke op dat moment al enige scheuren vertoonden. Op 30 november werd een deel van het winkelcentrum ontruimd omdat de de veiligheid van een tiental winkels niet langer kon worden gegarandeerd. Nog geen dag later liet destijds Burgemeester Paul Depla het gehele complex ontruimen om ieder risico bij een eventuele instorting van de parkeergarage te voorkomen. In de avond van 1 december verslechterde de stevigheid van de grond onder de pilaren zodanig dat de kans op instorting van de parkeergarage bijna onvermijdelijk werd geacht.

Gecontroleerde sloop
Op 2 december 2011 werd door de gemeente Heerlen aan de eigenaar opdracht gegeven om het gedeelte dat op instorten stond gecontroleerd te laten slopen. De toestand van het ondergrondse gedeelte verslechterde steeds verder. Met deze 'gecontroleerde sloop' zou een een eventuele asbestwolk die bij het spontaan instorten zou vrijkomen, voorkomen worden. Op 7 december werd in de vroege ochtend begonnen met de gedeeltelijke sloop van het winkelcentrum. Na 4 dagen was het deel wat verzakte, losgemaakt van de rest van de gebouwen. Hiermee waren verdere gevaren bezworen.

Heropening winkelcentrum
Op 23 december was de sloop gereed, waarna de bewoners naar hun woning terug konden keren en de omliggende straten weer vrijgegeven werden. Het winkelcentrum zelf werd heropend op 11 februari 2012. Er was toen tien weken gewerkt. De winkeliers uit 't Loon leden miljoenenschade. De helft van de getroffen winkeliers keerde niet terug in het nieuwe gedeelte.

Wat herinner jij je nog? Bekijk de bewaarde voorpagina's en reageer!








Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten