image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #34: Overstroming van de Maas, 1993

Eind 1993 regent het zò hard en zò veel, dat grote delen van de provincie Limburg overstroomden. Ongeveer 8% (18.000 ha) van de oppervlakte van de provincie Limburg stond onder water...


Op 20 december trad de Maas voor het eerst buiten haar oever en op 22 december gebeurde dit op meerdere plaatsen in de provincie Limburg. De omgeving van Roermond en Venlo, en specifiek de dorpen Gennep, Itteren en Borgharen, werden het zwaartst getroffen. Buiten de grote oppervlakte van gebieden die in Limburg onder water stonden, waren er ook enkele Brabantse gemeenten aan de Maas die kampten met wateroverlast. 

Evacuatie en schade

 Meer dan eens moesten mensen in Limburg in veiligheid worden gebracht. Ongeveer 12.000 mensen werden geëvacueerd. De totale schade bedroeg uiteindelijk 254 miljoen gulden.



Ongekend

 De ramp was ongekend, de kranten die we bewaarden laten daar ook geen twijfel over bestaan. 'Maasdal raqmpgebied' (in hoofdletters), 'Grootscheepse evacuaties' en 'Watersnood kost duizend banen' en 'opnieuw maasalarm' vormen een greep uit de vele krantenkoppen. Nooit eerder was zo'n hoge afvoer gemeten: 3120 m3/sec. In Borgharen bereikt de Maas een recordhoogte van 45,90 meter boven NAP. 



Opnieuw?

 In januari 1995 worden de gebieden langs de Maas opnieuw getroffen door grootschalige overstromingen. Ook die kranten bewaarden we allemaal. Daarover in een volgend item meer!



Waar was jij?
 Wat herinner jij van deze ronduit natte periode? Bekijk alle voorpagina's en laat het ons weten!

 









Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten