image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #35: Pinkpop ontsnapt aan ramp

Gewonden of doden vielen er uiteindelijk niet en het liep, mede dankzij de strakke organisatie, met een flinke sisser af. Maar iedereen die aanwezig was op de slotdag van Pinkpop 2014 weet en voelde dat 60.000 mensen door het oog van de naald kropen. Na drie dagen snikheet weer beleefde het festival het zwaarste noodweer in haar geschiedenis terwijl het meest erge deel nog vlak langs het festivalterrein trok. Code donkerrood.



Pinkpop ontsnapte in juni 2014 letterlijk aan een groot drama. In eerste instantie bleek de derde Pinkpopdag op het elan van de vorige dagen door te gaan. Het was urenlang bloedheet en het publiek pufte zich doorheen de festivaldag. Stromae en co kregen de Pinkpoppers aan het dansen, maar daarna was het snel weer zoeken naar Ć©Ć©n van de weinige streepjes schaduw.

Pikzwart
Omstreeks 20 uur sloeg het noodlot toe. Donkere wolken pakten samen boven Landgraaf en kleurden de hemel pikzwart. Niet veel later gingen de hemelsluizen open. Door een hevige regen- en onweersbui dreigde het festival zelfs stopgezet worden. De festivalgangers ondergingen het noodweer en volgden de richtlijnen van de organisatie op. Die had hen gevraagd het festivalterrein niet te verlaten en gehurkt op de grond te gaan zitten uit vrees voor blikseminslagen.

Eric Corton
Nadat de pogingen van Pinkpopbaas Jan Smeets om het publiek rustig te houden niet helemaal slaagden ("Jongens dit gaat echt hĆØĆØl erg worden") ontpopte destijds nog 3FM-dj Eric Corton zich als de held van de dag, door lange tijd vanaf het podium iedereen met berustende woorden toe te spreken en de 60.000 mensen de duidelijkheid te verschaffen die nodig was.

Overbelast en noodnummer
Omdat het gsm-netwerk overbelast was, vroeg de organisatie aan de festivalgangers om enkel nog sms'en te versturen. De politie legde intussen een noodnummer in voor ongeruste thuisblijvers.

Geluk
Het festival werd even stilgelegd en Camping A werd geƫvacueerd. Uiteindelijk kon afsluiter Metallica met bijna anderhalf uur vertraging toch nog het podium op. De schermen aan de mainstage werkten niet meer, maar de Amerikaanse band liet Pinkpop toch met een knaller eindigen. Bij het noodweer vielen geen gewonden. Enkel een hek en een vlag zijn omgewaaid. Dat mag een wonder heten, maar is ook gedeeltelijk te wijten aan het feit dat het meest vreselijke noodweer in tijden, vlak langs het terrein afging.

Waar was jij? Of... was jij erbij? Laat het ons weten!






Share this:

CONVERSATION

5 reacties:

  1. Ik was thuis maar wel met angst Iris was op Pinkpop

    Trix Derksen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hahaha ja...en wij zaten liedjes te zingen onder het zeil:"onder moeders parapluuu" hihihi...

    - Iris Odekerken-Hulsmans

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik was ook thuis, maar Mark was met Marit voor het eerst op Pinkpop! Heb doodsangsten uitgestaan, vooral omdat ik niet direct contact met ze kon krijgen. En gisteren is Marit weer geweest, maar gelukkig fijn weertje.

    Petra Nellessen-Derksen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Was er zelf bij. Behoorlijk geluk gehad denk ik. Ride the Lightning van Metallica kreeg wel een heel aparte (elektrische) lading

    - Dennis Haggenmiller

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bohhh ja dat was heftig toen

    Lianne Nefkens

    BeantwoordenVerwijderen