image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #36: Penaltydrama tegen Italië

In 2000 verloor Nederland in eigen land de halve finale van Euro 2000. Het elftal, dat toch al kampte met een jarenlang penalty-trauma, miste vijf met de zes genomen penalties. 'Zo gortig maakten we het niet eerder mee', kopte het Limburgs Dagblad treffend op de voorpagina die we bewaarden. En dat terwijl we te maken hadden met wellicht het beste Nederlands elftal van onze generatie.



Frank de Boer noemde het ‘de meest bizarre interland’ die hij ooit voetbalde. Patrick Kluivert sprak van ‘een vloek’ en Edwin van der Sar zei dat Oranje de Europese titel had ‘weggegeven’. Oranje was op het EK van 2000 oppermachtig. Na overwinningen in de poulefase op Tsjechië (1-0), Denemarken (3-0) en Frankrijk (3-2) vermorzelde de ploeg van bondscoach Frank Rijkaard Joegoslavië in de kwartfinale: 6-1. Kluivert scoorde vier keer en niets leek Nederland nog te kunnen stoppen op weg naar een tweede EK-titel.

Uitschakeling
Maar toen kwam de halve finale in de ArenA tegen Italië. De wedstrijd die Oranje definitief een penaltytrauma zou bezorgen. Nederland miste die donderdagavond op 29 juni maar liefst vijf penalties. Grote 'pechvogel' was aanvoerder Frank de Boer die twee keer faalde vanaf elf meter. Eén keer in reguliere speeltijd en één keer in de strafschoppenserie. Bondscoach Frank Rijkaard stapte onmiddelijk op, kroegen stroomden meteen leeg en het land was even in diepe rauw.

TraumaNederland werd al gegijzeld door een strafschoppen-trauma na de uitschakelingen op het EK 1992, het EK 1996 tegen Frankrijk kwam daar nog eens bij en ook op het WK 1998 (tegen Brazilië) was het raak. Maar de strafschoppenserie van 2000 overtrof alles. Het zou pas (deels) verwerkt worden op het EK in 2004, wanneer Zweden in de kwartfinale - met jawel, penalties - naar huis werd gestuurd.


Bekijk hier de volledige voorpagina en vertel ons waar je de wedstrijd keek... of hoe jij de kater verwerkte...



Share this:

CONVERSATION

2 reacties:

  1. Heerlijk om nog eens terug te zien.

    Trix Derksen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Was thuis... vol ongeloof en tranen in de ogen.....

    Job Schoonman

    BeantwoordenVerwijderen